"Підтримати"
Новини
Всі новини

Про що потрібно пам'ятати на порозі православного храму

О чем нужно помнить на пороге православного храма

За різними опитуваннями, в Україні від 60 до 80 відсотків населення вважають себе православними. З них воцерковлених всього 6-7 відсотків. Багато хто, на жаль, навіть не знають, як потрібно себе вести в православному храмі.

1.Чоловікам не можна заходити в церкву в головному уборі.

Апостола Павла 1-е послання до коринтян 11:4-5:
«Кожен чоловік, що молиться чи пророкує з головою покритою, осоромлює свою голову».

2. Жінка, навпаки, не повинна заходити до храму з непокритою головою, причому хустка повинна цілком і повністю покривати волосся і закривати вуха.

Апостола Павла 1-е послання до коринтян 11:4-5:
«І кожна жінка, що молиться чи пророкує з головою відкритою, осоромлює тим свою голову, бо це те ж саме, як якщо б вона була виголена».

3. Жінка не повинна приходити в храм з яскравим макіяжем. Краще перед відвідуванням храму зовсім не користуватися косметикою. В церкві повинно зберігати увагу до служби і молитві.

Святитель Ігнатій Брянчанінов писав: «Як тіло без душі мертве, так і молитва без уваги – мертва. Без уваги виголошується молитва звертається до пустослів'я, і молиться так сопричисляется до приемлющим ім'я Боже всує».

4. Не варто входити в храм в шортах і коротких спідницях. Для жінки досить закрити коліна і надягти будь-який одяг, яка буде закривати руки, плечі і груди. Чоловік повинен бути у довгих штанях. Жінкам не личить приходити в чоловічому одязі і навпаки.

Второзаконня, 22:5: «На жінці не повинно бути чоловічого одягу, і чоловік не повинен одягатися в жіноче плаття, бо мерзенний перед Господом Богом кожен робить це».

5. Більшість священиків пускають жінку в храм під час критичних днів, але вона не має права брати участь в таїнствах. В окремих випадках, до таїнства жінку допустити можуть, але не дозволять прикладатися до святих реліквій.

6. У православних храмах не можна хреститися зліва направо.

У книзі «Псальтирь"сказано в «короткому виявлені»: «...вважаємо я: перше на чолі (на лобі) нашому, його ж стосується вишній ріг хреста, друге на череві (на животі) нашому, його ж достизает нижній ріг хреста, треті на правому рамі (плечі) нашому, четверте ж на лівому, ними ж знаменуються поперечне простертии кінці хреста, на ньому ж розп'ятий за нас Господь наш Ісус Христос руці прострый, вся мови розточені в кінцях під єдине собр«.

В католицтві хрестяться зліва-направо. Норма католицького хресного благословення була затверджена в 1570 році папою Пієм V «Благословляє себе самого... робить хрест від лоба до грудей і від лівого плеча до правого».

7. У церкві слід відключати мобільні телефони або звук дзвінка. Храм – місце для усамітнення, спілкуванню з Богом нічого не повинно заважати. Якщо телефон задзвонить під час служби – вам буде соромно, а оточуючим – неприємно.

8. У церкві не можна шуміти, сміятися і голосно розмовляти. В храмах сильна акустика і це може серйозно заважати богослужінню.

9. Часто діти ще не вміють правильно поводитися в храмі. Якщо діти гіперактивні, то краще утриматися від того, щоб брати їх із собою на службу. Кричущі або плачущі діти в церкві відволікають від молитви. Якщо ваша дитина заплакала, спокійно вийдіть з ним з храму.

10. Жінки в храмі не можуть виконувати функції священнослужителя. Це глибоко закріплено в православній традиції.

Диякон Андрій Кураєв: «Священик на літургії – це літургійна ікона Христа, і вівтар – це кімната Тайної вечері. На цій вечері саме Христос узяв чашу і сказав: пийте, це Кров Моя. ...Ми причащаємося Крові Христа, яку дав Він Сам, саме тому священик повинен бути літургійної іконою Христа. ...Тому священицький архетип (прототип) – чоловічий, а не жіночий».

11. У православному храмі не рекомендується сидіти. Виняток становлять хворі люди, які фізично не можуть стояти всю службу.

Ісаак Сирин писав: «Усяка молитва, при якій не утрудится тіло, а серце не прийде в сокрушення, визнається недозрілим плодом, тому що така молитва – без душі».

12. Якщо вам необхідно перейти в іншу частину храму – не йдіть повз священика, а обійдіть вівтарну частину.

13. Під час богослужіння не рекомендується дозвільно ходити по храму і вітатися зі знайомими, це заважає парафіянам зосередитися на молитвах. Вітати знайомих людей потрібно мовчки легким кивком голови. Триматися за руку в храмі теж не прийнято.

Преподобний Лаврентій: «Якщо тобі потрібно піти з Літургії, то йди після «Отче наш... А якщо вже вийшли з Причастям Тіла й Крові, то стій зі страхом і молися на місці, тому що тут присутній сам Господь з Архангелами і Ангелами. І якщо можеш, пролий хоч малу сльозу про свою недостойність».

14. Не можна демонстративно повертатися спиною до вівтаря під час служби і молитви.

15. Не заходьте у вівтарну частину, навіть якщо вам дуже цікаво. Там можуть знаходитися тільки служителі храму. Зрідка туди допускаються представники влади.

Шостий Вселенський Собор постановив: «Нікому з усіх, приналежних до розряду мирян, нехай не буде дозволено входити всередину священнаго олтаря, але, по якомусь найдавнішому переказу, аж ніяк не забороняється це владі і достоїнству царському, коли восхощет принести дари Творцю».

16. Якщо хтось поруч із вами поводиться невідповідно ситуації – краще промовчати або сказати про це неголосно і делікатно. Однак найкращий вибір - зосередитися на молитві і не робити ніяких зауважень у храмі.

Іоанн Златоуст: «Хто суворо розслідує чужі провини, той не отримає ніякої поблажливості до своїх власних».

17. В храмі не можна нічого їсти, пити і тим більше входити в храм в нетверезому стані. За статутом не прийнято приходити на ранкову службу на повний шлунок. Оступления можливі немочі, з укорінням себе.

18. Якщо ви кудись поспішаєте – краще не йдіть до церкви. Похід в храм не терпить суєти, тому постійно поглядати на годинник або запитувати час у когось ще вважається зневажливим.

Ісаак Сирін: «Воспрещай собі розсіяність думок при молитві, возненавидь мрійливість, відкинь піклування силою віри, вдаряй в серце страхом Божим – і зручно приучишься до уваги. Молиться розум повинен знаходитися в стані цілком справжнє. Мріяння, як би не було приманчивым і слушним, будучи власним, довільним твором розуму, виводить розум стану божественної істини, вводить у стан самообдурення й обману, а тому воно і відкидається в молитві».

19. У церкві не варто схрещувати руки за спиною. Звідки з'явився ця заборона, вже ніхто не пам'ятає, але краще не провокувати оточуючих. Схрещування рук, як і «фіга за спиною» - найдавніші символи захисту і несприйняття чого-небудь. У спілкуванні з Богом слід бути повністю відкритим і щирим.

20. В записках про здоров'я і за упокій не потрібно писати прізвища та по батькові, а також нецерковні імена. Вносити в список нехрещених, іновірців і самогубців теж не прийнято.

21. Не варто виймати отгоревшие свічки і вставляти свою на їх місце. Це можуть робити лише службовці храму після завершення обрядів.

22. В храм не можна ходити з тваринами, особливо – з собаками. У Біблії собака вважається нечистою твариною, в іудеїв її вважали втіленням усього мерзенного.

23. Думка служителів церкви сильно розрізняється щодо неношения натільного хрестика в церкві. Деякі вважають, що це великий гріх, інші закликають бути терпимішими до людини. Без хрестика вас можуть пустити в церкву, але до таїнств не допустять.

24. Прикладаючись до ікони, не цілуйте лики Христа, Божої матері і святих. не Можна цілувати рамку ікони, так як цей звичай – відгомін єретичною традицією. Цілую раму мимоволі підтримують єресь іконоборства.

25. В церкві та на подвір'ї церкви забороняється палити.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Twitter.

Ctrl
Enter
Если вы заметили ошибку в тексте
Выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Также по теме
Показати ще новини